Pascal Processing verdubbelt productiecapaciteit op Food Tech Park Helmond

Pascal Processing heeft op het Food Tech Park in Helmond haar productiecapaciteit verdubbeld, vanwege de toenemende vraag van pascalisering van voedingsmiddelen. Pascalisatie, ook wel High Pressure Processing (HPP) genoemd, is een duurzamere pasteurisatietechnologie om bij relatief lage temperaturen de houdbaarheid van voedingsproducten fors te verlengen.

Afgelopen week is een nieuwe lijn geplaatst rondom pascaliseren waarmee de productiecapaciteit is verdubbeld van 800 kg per uur tot 1.600 kg/uur. Hiermee kunnen meer ondernemers ondersteunt worden bij het toepassen van deze technologie voor hun producten.

Dat de vraag naar High Pressure Processing begint te stijgen is met name zichtbaar in de omzet van Pascal Processing, waar de omzet van 2015 naar 2016 met 200% is gestegen. Ook voor 2017 wordt een verdere verdubbeling van de omzet verwacht. Door de uitbreiding is het aantal medewerkers bij Pascal Processing gegroeid van 2 naar 6.

High Pressure Processing
Door middel van HPP worden producten behandeld met een zeer hoge waterdruk, waarmee micro-organismen die bederf veroorzaken worden geïnactiveerd. Door de lage behandelingstemperatuur worden er niet of nauwelijks concessies gedaan aan smaak, geur, uiterlijk, textuur en voedingswaarde van de (koelverse) producten. Hiermee zijn producten die met hoge druk zijn behandeld nauwelijks te onderscheiden van een vers product. Pascal Processing ondersteunt bedrijven bij productontwikkeling en biedt ook test- en productiefaciliteiten.

Productontwikkeling
Inmiddels laten een 30 tal bedrijven uit 4 verschillende landen hun producten in Helmond met hogedruk behandelen. Ook heeft Pascal Processing mede aan de wieg gestaan van een 4 tal nieuw ontwikkelde producten, die inmiddels hun weg naar de markt gevonden hebben.

Zo is samen met het bedrijf Telson een behandeling ontwikkeld, waarbij Hollandse garnalen 3 weken houdbaar blijven zonder toevoeging van conserveermiddelen. Lazy Foods heeft een all natural Guacamole, Humus en Tomatensalsa ontwikkeld die met succes door Pascal processing wordt behandeld. Deze producten vinden inmiddels hun weg naar Foodservice bedrijven en naar de PLUS supermarkten. Sauce Company heeft een siroop geïntroduceerd waarmee de horeca samen met verse ingrediënten fresh lemonade kan maken met alleen maar natuurlijke ingrediënten en zonder E-nummers. En Simons Vleeswaren heeft een aantal halal vleesproducten op basis van HPP op de markt gebracht en deze succesvol geïntroduceerd in het midden oosten. Daarnaast lopen er ontwikkelingstrajecten met een 10 tal bedrijven uit diverse landen.

Comments are closed.