Conserveren van voedsel

Voedsel is van nature aan bederf onderhevig, maar kan door middel van traditionele conserveringstechnieken, zoals pasteuriseren (kortstondig verhitten), steriliseren (langdurig verhitten) of toevoegen van conserveringsmiddelen, langer houdbaar worden gemaakt. Nadeel van verhitten is dat het ten koste gaat van de voedingswaarde, vitamines, de smaak en het uiterlijk van het product.

Wat is HPP?

HPP is dé nieuwe conserveringsmethode uit de Verenigde Staten.

Inmiddels is HPP hét antwoord op de wereldwijde, stijgende vraag naar voedselveilige producten zonder conserveringsmiddelen en e-nummers. Puur en veilig voedsel.

Hoe werkt HPP?

Bij HPP worden verpakte voedingsmiddelen zoals vlees(waren), vis, eierproducten, sappen, smoothies, dips, kant&klaar maaltijden e.d. onder zeer hoge waterdruk gezet, zodat bacteriën en schimmels geïnactiveerd worden.

Het voedingsmiddel blijft geheel in tact, omdat de druk op het voedingsmiddel overal even hoog is.

Deze manier van conserveren is volstrekt natuurlijk en de voedingsmiddelen behouden hun oorspronkelijke voedingswaarden en vitamines.

Voedselveiligheid + langere houdbaarheid

HPP is hét antwoord tegen listeria, salmonella en E.coli.

Daarnaast zorgt HPP voor 3 à 5 x langere houdbaarheid. Dit wordt veelal ingezet tegen voedselverspilling (derving), MVO-doelstellingen (“geen eten weggooien”, energiebesparing), een verbetering van de logistieke keten en het vergroten van het exportgebied.